Koronavírus

Vendégcikk: biztató francia eredmények a Covid-19 gyógyításában

SZERK. MEGJEGYZÉS ÉS FIGYELMEZTETÉS: A szóban forgó malária-ellenes gyógyszertől már Donald Trump amerikai elnök is beszélt úgy, mint a koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszerről, de szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy erről egyelőre szó sincs, csak a tesztek és a kísérletek folynak, engedélyezés nem történt. Tehát itt valóban csak biztató, esetleges, majdani terápiás lehetőségekről van szó, nem felfedezett ellenszerről. A francia egészségügy hatóságok egyébként hivatalosan tesztelik a szer hatásosságát, a miniszter azt ígéri, hogy amint vannak eredmények, a franciákat tájékoztatja, és ha hatásos, akkor a hozzáférést is segíteni fogják.

Franciaországban a jelek szerint sikeresen kezelik a koronavírusos betegeket.

Március 17-én reggel került közlésre, hogy a marseille-i IHU járványügyi kutatókórházában 24 koronavírussal fertőzött beteg közül egy régi-új eljárással 18-at meg tudtak gyógyítani 6 nap alatt. Ez a 75%-os eredmény azért is jelentős, mert a koronavírusos betegek esetében a gyógyulás 20 napig tart általában.

A marseille-i Raoult professzor – aki e szer alkalmazásának a világon a legfőbb szaktekintélye – hydroxychloroquine-al kezelte a fenti 24 önként jelentkező koronavírus fertőzöttet. Az eljárás annyiban nem új, hogy a professzor a gyógyszert 20 éve használja egyéb fertőzések (malária stb.) kezelésére, több mint 2000 esetben alkalmazta, így mellékhatásait is kiválóan ismeri. A gyógyszert 600 mg-os adagban alkalmazta. Elmondása szerint a kínaiak is sikeresen próbálkoztak vele, de ők más adagolásban, 2×500 mg-os adagokban alkalmazták. Másnapra megérkezett a francia kormány engedélye, hogy az eljárást több orvosi kutatóközpontban is kezdjék el tesztelni.

Hamarosan a fenti kutatásba bekapcsolódott nizzai eredmények még nagyobb sikert értek el, a tesztalanyok összessége felgyógyult, ráadásul 24-48 óra alatt. Annyiban változtattak a módszeren, hogy a hydroxychloroquine mellé azithromycine-t is adtak a fertőzötteknek.

Mit kéne tenni most ?

  • Azonnal meg kéne kezdeni a nagyobb magyar kórházakban is a tesztelést kontrollcsoportokon. Ez látható, hogy 24-48 órán belül eredményt hozhat.
  • Azonnal fel kéne mérni, hogy a két szerből mekkora készletek állnak rendelkezésre Magyarországon. Szükség esetén a rendelést azonnal meg kéne kezdeni, mert az európai készletek végesek. Svájcban pl. már megkezdték a felvásárlást és nem minden esetben adják ki a készítményeket a nem koronavírusos betegeknek. Félő, hogy késlekedés esetén a járvány tetőzésekor olyan készlethiány következhet be, mint a biztonsági maszkok esetében.
  • Rendelettel kéne szabályozni a két készítmény kiadhatóságát a háziorvosoknak, hogy még ha ezek csak receptre is kaphatók, ne történjen a napokban pánikszerű indokolatlan lakossági felhalmozás.

A vendégcikk szerzője Dr. habil Türke András István, Europa Varietas Institute. A cikk kizárólag a szerző álláspontját tükrözi, és az ezzel kapcsolatos orvosi ás politikai vitákat itt követi.

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek