Fertőzött vér ügye

“Fertőzött vér”: büntethető politikusok?

Szerda este felvételről nyilatkoztam a Klubrádió Esti gyors című műsorának, s Szénási Sándor arra kérdezett rá, hogy mennyire szokásos dolog Franciaországban politikusokat feljelentgetni kormányzati döntések miatt. Utaltam a nyolcvanas évek nagy egészségügyi krízisére, a “fertőzött vér” ügyére. A Covid19 kontextusában ejtsünk pár szót erről az évtizedeken át húzódó történetről, mert nagyon érdekes!

Íme a tegnapi beszélgetés, amelyben / amellyel kapcsolatban eszembe jutott a “fertőzött vér” példája:

Nézzük akkor kicsit részletesebben!

A “fertőzött vér” ügyében három volt miniszter és miniszterelnök állt bíróság elé. Az ügy tétje az volt, hogy felelősek-e gondatlanságból elkövetett emberölésben és testi sértésben azok a politikai vezetők, akiknek a hivatali ideje alatt HIV-vírussal fertőzött vérkészítményt kaptak arra szoruló, pl. hemofíliás betegek, akik közül így természetesen sokan megfertőződtek és sajnos meg is haltak.

Az ügy úgy pattant ki, hogy egy újságíró megtudta, a vérellátó tudatával kerülhettek forgalomba fertőzött vérkészítmények. A botrányban olyan kérdések merültek fel, hogy miért, hogyan, kinek a tudtával/utasítására késlekedtek például a rendszerszintű szűrések bevezetésével, hogy maradt el a vérkészítmények hőkezelése, kivonták-e a fertőzött készítményeket időben a forgalomból stb.

A politikusok közül egyedül az akkor hivatalban lévő egészségügyi miniszter felelősségét ismerte el a bíróság, de ő sem kapott büntetést (ugyanakkor alacsonyabb beosztású volt egészségügyi vezetők kerültek börtönbe a fertőzések miatt).

A “fertőzött vér” ügye tehát egy olyan példa, amiben egyszer már lejátszották a francia egészségügyben a “ki, miről tudott és mit nem akadályozott meg” játékot, igaz, jó két évtizedig tartott, mire a francia igazságszolgáltatás végzett vele. És a kimenetel nem nyugtatta meg az áldozatokat, hiszen a politikai felelősséget nem, vagy alig kísérte jogi elégtétel (már aki megérte, hogy lássa a végét…).

Nem új és nem meglepő dolog tehát, hogy feljelentik a minisztereket, a miniszterelnököt hanyagság jogcímén. Volt már ilyen, és most megint van (a feljelentők azt sugallják, állítják, hogy bár a kormány tudott az érkező járvány veszélyességéről, mégsem tett meg mindent, vagy amit megtett, az nem volt elég).

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek