adatok tények járvány

Adatok, tények: hogy áll a francia helyzet most?

Ma este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában beszélgettem Velkovics Vilmossal. Készülés közben összegyűjtögettem, mit mutatnak az adatok a franciaországi helyzetről.

Ezeket az adatokat, információkat persze a Franciapolitika Facebook-oldalon időről időre megosztom, de jó most egyben is látni őket. Ha még nem lájkoltad a Franciapolitika oldalát, akkor kérlek, kattints, és tedd meg most!

Így értesülhetsz a legkönnyebben és a leggyorsabban az aktuális hírekről, információkról, amelyek néha bizony szinte követhetetlenül gyorsan változnak (példa: a héten megírták az újságok, hogy a tilalmak feloldása és újragondolása regionális szintű lesz, és nagyon gyorsan kiderült, hogy mégsem).

De visszatérve a fő témához: akkor hogy is állnak a dolgok a franciáknál, mit mondanak az adatok?

Ami a járványügyet illeti, mai adatok szerint 122 577 főnél bizonyított, hogy megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal, mely a COVID-19-betegséget okozza. Összesen eddig 22 245 fő hunyt el, ennek mintegy kétharmada kórházban, de az is fontos, hogy az elhalálozottak mintegy fele valamilyen intézményben élt (jellemzően idősek otthonában).

Előzetes adatok szerint a március 1. és április 13. közötti hat hétben a halálozás 25%-kal volt magasabb az országban, mint egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban (a 2018-as bázishoz viszonyítva pedig 13%-kal). Három megyében a halálozás egyenesen a 2019-es duplája (Haut-Rhin, Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine).

A franciák elnyújtottan elérték a járványcsúcsot, az esetek száma még nő természetesen, ahogy az elhalálozottaké is, de a mai adatok szerint például már “csak” 312 ember halt meg kórházban 24 óra alatt kórházban. Kormányzati számítások szerint a tiltásokkal mintegy 60.000 életet sikerült megmenteni április 20-ig.

A Pasteur Intézet becslése szerint ugyanakkor május 11-ig – a kormányzat által tervezett feloldások első napjáig – csak a lakosság 5,7%-át fertőzi majd meg a koronavírus, ami messze van az elhíresült nyájimmunitástól, felvetve annak a lehetőségét, hogy a tilalmak korai vagy ügyetlen feloldása esetén jöhet egy újabb fertőzéshullám.

Így járványügyileg, és politikailag is nyitott kérdés, hogy a tilalmak oldása miként történjen, a társadalmi egyeztetés ezzel kapcsolatban folyamatos. Macron elnök polgármestereknek azt mondta, hogy a feloldás nem regionális szintű lesz, hanem az az alatti különbségeket is figyelembe kívánják venni. A közösségi közlekedésben valószínű, hogy kötelező lesz a maszkviselés.

Az iskolákba a visszatérés fokozatos és önkéntes lesz, az éttermek és kávézók újranyitásáról pedig csak május végén döntenek. Az egyházak a maguk részéről egyre türelmetlenebbek, de az elnök egyelőre úgy tervezi, hogy ők csak júniusban térhetnek vissza a hívek fogadásához (mindeközben ugyanakkor a muszlimok számára elkezdődött a ramadán, a böjti hónap).

A teljes feloldási tervet, amelyet a társadalom érezhetően egyre türelmetlenebbül vár, a tervek szerint a jövő hét elején láthatjuk – addig is megengedték, hogy az idősek otthonaiban a hozzátartozók bizonyos feltételek mellett látogathassák szeretteiket, mivel felmerül a probléma, hogy esetleg a magány és az elzártság egy idő után több idős embert betegíthet vagy ölhet meg, mint maga a koronavírus.

Ami a gazdaságot illeti, elfogadták a pótköltségvetést, amely 115%-os államadóssággal, 9,1%-os deficittel, és körülbelül 8%-os visszaeséssel számol. Becslések szerint minden két hét karantén 1,5%-ot vesz le az éves francia GDP-ből, mivel ilyenkor a gazdaság a kiindulóállapot kétharmados szintjén vegetál.

Az állam már 10,2 millió magánszektorban foglalkoztatott ember fizetésébe szállt bele: 10-ből 6 céget érint az intézkedés. A pótköltségvetésben szociális intézkedések, konkrét segélyek is vannak.

Természetesen az adatok gyorsan változnak – beszédes, hogy a pótköltségvetést magát is újra kellett tervezni, mert a visszaesés súlyosabb lesz, a deficit és az államadósság pedig magasabb, mint azt akár csak hetekkel ezelőtt gondolták. Tehát minden információra és adatra érdemes úgy tekinteni, hogy az “a mai tudásunk szerint” érvényes. A frissítéseket igyekszem a Franciapolitika-oldalon rendszeresen közzétenni (lájk! 🙂 ).

A nagypolitikai kérdésekről ebben a posztban nem szólok, de ha az a téma érdekel, akkor egy pár nappal ezelőtti írásomban találsz néhány középtávon is figyelemmel kísérendő érdekességet.

Ha pedig nem szereted a szövegolvasást, vagy hatalmas kedved van ismételni ( 🙂 ), akkor álljon itt a ma esti beszélgetés videója:

Kommentek

Kommentek