Élet és Irodalom - Soós Eszter Petronella - Macron három év után

Macron három év után (írásom az Élet és Irodalom lapjain)

“A COVID-19 járvány nyomán új helyzet alakult ki Franciaországban s lényegében egész Európában. Egyik napról a másikra változott meg sokak elképzelése arról, mi a sürgős, mi a fontos. Ennek a változásnak egyszerre szimbolikus és gyakorlati jelentőségű bizonyítéka, hogy az EU pénzügyminiszterei már márciusban döntöttek arról, felfüggesztik a stabilitási és növekedési paktum hiánykorlátozásait, így a tagállamok serkenteni tudják a gazdaságot akár azon az áron is, hogy átmenetileg elengedik a költségvetési hiányt.

A francia kormány természetesen él ezzel a lehetőséggel, vagyis azzal, hogy a sárga mellényes válság megoldásaként – pontosabban: tűzoltásként – végrehajtott 2019-es hiányemelés mintájára ezúttal sem kell túlzottdeficit-eljárástól tartania: a legutóbbi 2020-as pótköltségvetésben 9,1 százalékos GDP-arányos hiányt és mintegy 115 százalékos államadósságot terveztek be a franciák. A Banque de France becslése szerint minden két hét karantén 1,5 százalékkal csökkentheti az éves francia GDP-t. A 2020-as „növekedést” – konszenzussal – jelenleg mínusz 8 százalék köré várják. Nem éppen rózsás kilátások.”

A Macron elnök mozgásterével foglalkozó írás folytatását az Élet és Irodalom honlapján olvashatod, ahol a tartalom a reklám megtekintése után ingyenesen hozzáférhető.

Kommentek

Kommentek