Jordan Bardella. Európai Parlament képe

Jordan Bardella, avagy Marine Le Pen B-terve

A napokban derült ki, hogy az ügyészség vádat emelt Marine Le Pennel (és másokkal) szemben az európai parlamenti asszisztensek ügyében. (A vád szerint az ott foglalkoztatott asszisztensek nem a parlamentnek, hanem a pártnak dolgoztak.) Az ügyben viszont nem érintett Jordan Bardella pártelnök – ennek nagy jelentősége lehet, ha egy bírósági eljárás végén Le Pent bűnösnek találnák. A törvény alapján fennáll ugyanis az elvi lehetőség, hogy az RN várható 2027-es jelöltjét akár a közügyektől is eltilthatják. Erre az esetre Jordan Bardella lehet a B-terv.

A baloldali Libération arról ír, hogy Jordan Bardella – akit nem érint a vádemelés – most elégedett lehet, ugyanis ő lehet a B-terv arra az esetre, ha a főnök kiesne a sorból, és nem indulhatna a 2027-es választáson.

Ez logikus felvetés, bár ismerve a francia igazságszolgáltatás tempóját az efféle ügyekben, engem nagyon meglepne, ha jogerős ítélet születne 2027-ig (azt olvasom, a párt sem számít erre). De hát mindenkit érhetnek meglepetések. Ha mégis megszületne, és Le Pennek kedvezőtlen lenne a jogerős ítélet, akkor Jordan Bardella tényleg értelemszerű és logikus B-terv. Tehetséges, és igen jók a számai.

Az elvi lehetőség tehát ott van Marine Le Pen kiesésére – és ez a lehetőség magyarázatot is ad arra, hogy a politikus számára miért nem okoz gondot a vezetési feladatok megosztása Jordan Bardellával (azon túl, hogy úgy tudni, kifejezetten élvezi, hogy már nem neki kell a párton belüli adminisztratív és személyi huzavonákkal foglalkoznia). Ez egy stratégiai dolog, annak a garantálása, hogy legyen RN személyesen Marine Le Pen nélkül is.

Sokakban felmerülhet annak a lehetősége, hogy ha Jordan Bardella számai nagyon jók, akkor esetleg összeugrasztható-e Marine Le Pennel a 2027-es jelöltségért. Szerintem egyelőre ennek a valószínűsége több okból is kicsi: egyrészt Jordan Bardellának a legrosszabb esetben is kinéz egy miniszterelnökség, ha Le Pen győzni tud; másrészt pedig ő a B-terv, ha a főnök elindulni sem tudna. Harmadszor: Jordan Bardella fiatal, és ha Le Pen bármilyen okból bármikor menne, akkor az RN az övé, hogy elnöki ambíciói szolgálatába állítsa. 2027 nem Bardellának sürgős, hanem Le Pennek. Bardellának még lesz dobása, Le Pennek ez lehet az utolsó. Persze, ha Jordan Bardella számai esetleg sokkal jobbak lesznek Le Pen számainál, akkor már elképzelhető egy kis párton belüli mozgás és nyomásgyakorlás, akkor a két politikusnak lehet, hogy valóban meg kell harcolnia a jelöltségért – egymással.

Egyébként érdemes lesz figyelni, hogy az RN hogy kezeli ezt az ügyet a nyilvánosságban. A kérdés, hogy a trumpi forgatókönyvet alkalmazza (“politikai támadás, boszorkányüldözés zajlik, egy sikeres elnökjelöltet akarnak eltávolítani”), vagy más változatot alkalmaz. Meglátjuk.

Kiemelt kép: Európai Parlament – Wikimedia Commons

Kommentek

Kommentek