Poloska (forrás: pixabay)

Országimázs-probléma: ágyi poloska-pánik Franciaországban

A francia poloska-pánik megfelel a hírérték minden kritériumának. Ijesztő, zavaró dologról van szó, meg amúgy is különlegesség, hogy ágyi poloska járványról beszélnek a világ vezető turisztikai célpontjában, Franciaországban. Arról nem is beszélve, hogy a párizsi mocsokról, meg a patkányokról szóló korábbi politikai viták mellé a poloska-ügy tulajdonképpen plusz adaléknak tűnik, akkor is, ha az ágyi poloska léte vagy nem léte nem tisztaság-kérdés.

A franciaországi ágyi poloska sztori nem új keletű, régen olvasni róla, hogy az aljas kis dögök egyre jobban érzik magukat a francia szállodákban, mozikban, közlekedési eszközökön, itt-ott-amott. Ez óhatatlanul eszébe jut a tájékozott embernek, ha arra jár.

A dologból úgy lett nemzetközi ügy, hogy a párizsi főpolgármester hivatala kiadott egy közleményt, melyben közegészségügyi problémának nevezte, kormányzati közbenjárást követelt, és felvetette azt az aprócska problémát, hogy alig egy év múlva kezdődik a 2024-es olimpia a városban, és nem lenne jó, ha az ágyi poloska lenne ennek a sztárfellépője.

Mondanom sem kell, az ágyi poloska-kérdés igazi országimázs-romboló, meg utazási kedvet visszafogó üzenet lehet a turistáknak, úgyhogy innentől kezdve lett ez tényleg politikai ügy. Főleg úgy, hogy a nemzetközi sajtóban brutális cikkek jelennek meg, mint ez itt, amely a Párizs undorító, és imádom – egy ágyi poloska története címet viseli. A Libération a maga részéről kiemelte, hogy a CNN egyenesen apokaliptikus képekkel festette le az ágyi poloska helyzetet, a francia turizmus nagyobb dicsőségére. Igaz, a CNN aztán a kormány azon álláspontját is megírta, hogy invázióról szó sincs, azt is tárgyalva, hogy persze több az eset, meg vannak irtásra rezisztens rovarok, de.

Mindenesetre ha nem történik semmi látványos, akkor a francia imázs, vonzóság kárára mehet a poloska-pánik, így a kormány komolyan is veszi, például demonstratív nagytakarítást ígér a közlekedésben – de tavaszra, az olimpia előttre.

Hozzáteszem, hogy egyelőre éppen ez tűnik a jövő évi párizsi olimpia legsúlyosabb problémájának, mert a többi téren elég jól áll az építkezés és a felkészülés, erről alább olvashattok hosszabban:

A főpolgármesteri hivatal természetesen érdekelt abban, hogy a kormányzatot megszólítsa az ágyi poloska témában, mert 1. megoldani nem tudja az ügyet egyedül, hiszen magánlakásokat is érint, 2. a párizsi piszok és a patkányok sztorijához már csak az ágyi poloskák kellenek Anne Hidalgo főpolgármesternek (kb. mint üveges tótnak a hanyatt esés). Nyilván el akarja magától távolítani az ügyet, politikailag részéről tehát racionális dolog szépen felfele tolni.

Ugyanakkor tegyük hozzá, hogy a kért és ígért takarításra, kormányzati beavatkozásra tényleg szükség is lehet. Nem azért, mert nincsenek irtásra szakosodott cégek, amelyek meg tudják oldani a feladatot, hanem azért, mert ezek a cégek a magánemberek bukszájának drágán dolgoznak. Becslések szerint a magánembereknek is közel 1000 euró az ágyi poloskától való megszabadulás összköltsége, ennek nagy része maga a professzionális irtás, amiről néhányan anyagi okokból akkor is lemondanak, ha biztosan tudják, hogy fertőzöttek.

Eközben sokat beszélnek arról, hogy milyen pszichés hatása van a fertőzöttségnek, szóval a végén az ágyi poloska így vagy úgy tényleg országos közegészségügyi kérdés lehet. Vagyis az áldozatok a pszichés terhelés miatt tényleg kiköthetnek az állami egészségügyben, orvosnál.

Mindenesetre kezd kialakulni egy igazi társadalmi felháborodás, amely itt-ott pszichózisba hajlik: tele van a Twitter/X rovaros képekkel, járműveket vonnak ki forgalomból, mert bogarat láttak rajta (az RATP egyik ilyen esetében már kiderült, hogy nem ágyi poloska volt az illető). De előfordult, hogy iskolában nem vették fel a munkát a tanárok, mert kiderült, hogy az épület fertőzött.

A téma a Nemzetgyűlésbe is beköltözött, természetesen az ellenzék ráharapott, ahogy ilyenkor minden ellenzék tenné. A radikális fellépéséről ismert Lázadó Franciaország képviselője, Mathilde Panot be is vitt egy üvegecskényi rovart (!) a Házba, meglobogtatta, majd megkérdezte: meg kell-e várni, hogy a miniszterelnökség is fertőzött legyen, hogy a kormány cselekedjen (a kormányfő viszont a már korábban megkezdett cselekvésről beszélt a válaszában).

Vagyis: bár azt nagyon nehéz felmérni, hogy ténylegesen mekkora az ágyi poloska probléma Franciaországban (önbevallásos alapon a megkérdezettek 11%-a mondja, hogy 2017-2022 között volt ilyen fertőzése), a politikai probléma már lett olyan nagy, hogy a kormánynak most már nemcsak csendben, hanem kifejezetten látványosan, demonstratívan is foglalkoznia kelljen vele. A téma így belpolitikailag is kényes, miközben a negatív nemzetközi hírverés tényleg egy nem túl vonzó üzenet a potenciális turistáknak.

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek