193. Copé vége, a verseny kezdete

Az UMP elnöke ezennel megbukott. És az igazán meglepő az, hogy végül nem a tragikus EP-választási eredmény “csinálta ki”, hanem az, hogy a kampány végeztével előszedték furcsa pénzügyeit, amelyekre eleddig nem sikerült tisztességes magyarázatot adnia. Szóval Sarkozy örülhet, hiszen mínusz egy, Copé innen nem áll fel. De azért “veszélyes” figurák állnak sorban a pártelnöki helyért, tehát Sarkozy egy pillanatra sem nyugodhat meg.

A Bygmalion-ügy lett Jean-François Copé veszte. Ez az ügy – röviden – vagy pártgazdálkodási szabálytalanságot, vagy kampány-szabálytalanságot, vagy – legrosszabb esetben – sikkasztást takarhat. Nem tudjuk. Az biztos, hogy a szóban forgó, erősen Copé-közeli cég fura (vélhetően hamis) számlákat állított ki az UMP-nek a 2012-es elnökválasztási kampány során. Hogy ezzel Sarkozy kampányköltség-túllépését akarták takargatni, esetleg valaki lopni akart a párttól, egyelőre csak találgatni lehet. A szóba jöhető szereplők egymásra mutogatnak és gyakorlatilag egymást jelentgetik fel, ami egy zárt politikai közösségben ugye tudvalevőleg a vég kezdete. Azt azonban már most tudjuk, hogy a bizalom most fogyott el a pártelnökkel szemben (de nagyon), aki ennek megfelelően június 15-ével távozik is a posztjáról. A tisztújító kongresszusig egy testület veszi át az UMP irányítását.

Nagy lesz a verseny a pártelnöki pozícióért, mert mindenki, aki köztársasági elnök-jelölt és később elnök akar lenni, borzasztóan érdekelt abban, hogy bevegye az ennek potenciálisan alapot szolgáltató szervezeti hátteret. Eközben Nicolas Sarkozy érdeke az, hogy egy erős, tehát a pártot felfele húzó, de rá nézve azért nem veszélyes figura üljön az UMP elnöki székébe (ez elég valószínűtlen kombináció). A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Sarkozy-n kívül is vannak még az UMP környékén tekintélyes figurák, akik kifejezetten présidentiable-nak számítanak, gondolok itt különösen François Fillonra és Alain Juppére. Hogy ők merre mozognak, legalább olyan fontos, mint hogy hogy lobbizik majd Sarkozy. A következő néhány hónapban ez a mozi lesz műsoron. Mi pedig természetesen nagy érdeklődéssel figyeljük!

Kommentek

Kommentek