Emmanuel Macron interjút ad

A többséget nem győzte meg Macron interjúja

Közel 9,5 millióan, a francia tévénézők 36,6 százaléka nézte az Emmanuel Macron francia államfővel élőben sugárzott első televíziós interjút, amely csak 39 százalékukat győzte meg – derült ki a hétfőn közzétett felmérésekből.

A francia elnöknek a TF1 kereskedelmi televíziónak vasárnap este adott 75 perces interjúja nézettségi adataival az elnöki hivatal – amely szerint “világos és egyértelmű beszédet” hallhattak a franciák – nem titkoltan elégedett, ugyanis ez volt idén a harmadik legnézettebb műsor a francia csatornákon a májusi elnökválasztást megelőző legesélyesebb öt jelölt vitája (9,8 millió néző) és egy márciusi zenei műsor után, amelyet 10,1 millióan néztek.

Májusi megválasztása óta Emmanuel Macron alig öt interjút adott francia és külföldi sajtóorgánumoknak, s ez volt az első hosszabb interjúja egy francia televíziónak, amelyben elsősorban az eddig meghozott intézkedéseit és az elnöki stílusát magyarázta el. A köztársasági elnök valamennyi eddigi intézkedését és kijelentését vállalta, de elutasította azokat a kritikákat, amelyek szerint az eddig megvalósított programja és az adóváltozások a gazdagokat szolgálják a szerényebben élők rovására.

Elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy Emmanuel Macron meglepő módon sem az európai reformterveiről, sem a klímaváltozás elleni intézkedésekről nem beszélt, a biztonságpolitikáról pedig az adás végén ejtett csak néhány szót.

Az Atlantico hírportálon hétfőn közzétett, a Harris Interactive közvélemény-kutató által készített felmérés azt mutatja, hogy a nagy várakozás után a nézőknek csak 39 százalékát győzte meg az elnök, 61 százalékuk pedig nem találta őt elég meggyőzőnek.

Legkevésbé szociális téren volt meggyőző az államfő a megkérdezettek szerint, akiknek alig 35 százaléka volt elégedett a teljesítményével. Gazdasági téren 40 százaléka találta meggyőzőnek az érvelését, külpolitikai kérdésekben a tévénézők fele volt vele elégedett.

A műsort követően 856 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka úgy látja, hogy Emmanuel Macron programja egyszerre bal- és jobboldali, míg 38 százalékuk úgy véli, hogy az államfő egy kizárólagosan jobboldali politikát képvisel.

Brice Hortefeux, a jobbközép Köztársaságiak európai parlamenti képviselője szerint “semmilyen érdemi bejelentés nem hangzott el és főleg azok, akik pontosításokat és tisztázásokat vártak, csak kavarodást és pontatlanságot kaptak”. A korábbi belügyminiszter szerint Emmanuel Macron “sem a baloldali, sem a jobboldali választókhoz nem beszél, hanem az elitet szólítja meg”.

Olivier Faure, a korábbi szocialistákból álló Új baloldal nevű nemzetgyűlési frakció vezetője szerint az államfő “a sajátjai között él és láthatóan nem érti, hogy milyenek is a franciák, és nem is ismeri őket”. A baloldali politikus szerint Emmanuel Macron “valójában csak a kamerák előtt találkozott a franciákkal, ez érződik és látszódik”.

Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke szerint pedig Emmanuel Macron “egy nomád társadalmat” kíván építeni, amikor a munkajogi reformmal “arra ösztönzi a munkavállalókat hogy könnyebben mondjanak fel, mert jogosulttá válnak segélyre, kényszeríti a munkanélkülieket, hogy messze az otthonuktól vállaljanak munkát, a kisbefektetőket arra szólítja fel, hogy a megtakarításaikat kaszinókba fektessék be, az ingatlantulajdonosokat pedig célpontként jelölti meg (az adópolitikában)” – írta közleményében Marine Le Pen.

(Szöveg: MTI, kiemelt kép: Élysée)

Kommentek

Kommentek