Soós Eszter Petronella / Bartus Tamás: A mégiscsak szociáldemokrata. Tanulmányok Fejtő Ferencről

Ezért voltam csendesebb mostanában: megjelent a Fejtő-kötet!

Két esztendő hosszú írása, munkája, logisztikai szervezése után végre megjelent a párizsi emigráns történész-gondolkodóról, Fejtő Ferencről szóló kötetünk. Online is vehető és könyvesboltban is láttuk már :).

A kötetet a múlt héten mutattuk be a Francia Intézetben, méghozzá telt ház mellett. A bemutatóról rövid beszámolót közölt a Népszava (mely lapnak Fejtő haláláig tiszteletbeli főszerkesztője volt). A lenti kép a Népszava / Tóth Gergő felvétele a bemutatóról, éppen Kende Péter bevezetőjét hallgatjuk.

A visszajelzések alapján egy izgalmas kötetet sikerült összehoznunk, melyben sok vitára ingerlő megállapítás van, és amely a Fejtő-életművet is segít új megvilágításba helyezni (hiszen olyan forrásokkal is dolgoztunk, amelyek eddig ismeretlenek voltak, például Fejtő háborús naplóival…).

Mint látjátok, megváltoztattuk a címet is. Nem véletlen gondoljuk, hogy Fejtő nem csakazértis volt szociáldemokrata, hanem mégiscsak.

A Heti TV-ben beszéltünk erről röviden…:

… és hosszabban is a Hétórás Vendég című adásban, ahol éppen a Népszava egykori újságírója, Fazekas Ágnes kérdezett bennünket:

Egyébként a Szombat című folyóirat online változata is kért egy részletet a Fejtő zsidó identitásáról szóló fejezetből (természetesen örömmel küldtük). Nézzétek meg, és meglátjátok, hogy mennyire vitára ingerlő a szöveg!

Egyebekben pedig: visszatértem, újra itt vagyok! 🙂

Kommentek

Kommentek