Emmanuel Macron interjút ad

Mai témánk: Macron Szíria-politikája, ISIS, Aszad (frissítve!)

Emmanuel Macron egy hétvégi interjúban azt mondta, hogy februárra legyőzhető az ISIS. Az ezután következő politikai folyamatban Macron Putyinnak és Aszadnak is lát helyet és szerepet, ami a korábbi francia politikához képest fordulat, hiszen Hollande elnök alatt Aszad távozása volt a francia kiindulópont. Lesznek más problémák is.

Lehet hallani például, hogy a Szíriából távozó harcosok máshol gyülekeznek (Afganisztán), illetve a franciák és más nyugati államok joggal tartanak attól, hogy ezek a terroristák hazatérnek, és hazai földön szítanak konfliktusokat. A franciák a hírek szerint ezt “egyszerűen kezelik” a háttérben: már Hollande alatt is jeleskedtek a célzott gyilkosságokban, azaz a francia terroristák külföldi likvidálásában. Mindenesetre a fő kérdés az, hogy sikerül-e Szíriában stabil államot létrehozni, ez azonban nem jelenti azt, hogy ennek a háborúnak nem lesznek más kezelendő következményei – máshol. Eddig is voltak, ezután is lesznek.

Erről beszéltem ma reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ha lesz hangfelvétel, természetesen jelentkezem vele.

Frissítés:  meg is érkezett a hangfelvétel. Íme:

Az MTI pedig így számol be Macron mostani álláspontjáról:

“Emmanuel Macron francia államfő szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen Szíriában folytatott háború február közepére, végére megnyerhető, de utána párbeszédet kell folytatni Bassár el-Aszad szíriai elnökkel a politikai rendezésről.

“December 9-én (Haider al-Abadi) iraki miniszterelnök bejelentette a győzelmet az Iszlám Állam fölött, és úgy gondolom, hogy február közepére, végére megnyerjük a háborút Szíriában” – mondta a francia elnök a France2 közszolgálati televízióban vasárnap este sugárzott interjúban.

Emmanuel Macron már korábban jelezte, hogy a katonai hadműveletek az Iszlám Állam ellen február közepéig, végéig folytatódnak, ellentmondva ezzel Oroszországnak, amely azt közölte, hogy Szíria teljesen felszabadult a dzsihadisták ellenőrzése alól.

A francia elnök egyébként úgy vélte, hogy a szíriai politikai rendezésről Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is párbeszédet kell majd folytatni, aki a szíriai ellenzék azonnali távozását követeli.

“Aszad a szíriai nép ellensége. Az én ellenségem az Iszlám Állam. Bassár el-Aszad itt lesz. Itt lesz azért is, mert védelmezik azok, akik a gyakorlatban megnyerték a háborút, legyen szó Iránról, Oroszországról, azaz nem mondhatjuk, hogy nem akarunk vele vagy a képviselőivel tárgyalni” – hangsúlyozta Emmanuel Macron. Ugyanakkor szerinte a szíriai elnöknek “felelnie kell a népe és a nemzetközi igazságszolgáltatás előtt az elkövetett bűntettekért”.

“Az átmenetben, amelyet Franciaország szeretne látni a jövő év elejétől, ott lesznek Aszad képviselői, de én főleg azt szeretném, hogy minden ellenzéki képviselője is ott legyen, beleértve azokat is, akik azért hagyták el Szíriát, mert Aszadtól féltették a biztonságukat, és nem pedig az Iszlám Államtól” – tette hozzá a francia elnök.

A 2011-ben kezdődött szíriai polgárháborúban mintegy 340 ezren vesztették életüket és több millióan menekültek el otthonukból.”

(Szöveg: MTI alapján, kép: Élysée)

Kommentek

Kommentek