Az iszlám franciaországi helyzetéről: miért javul a megítélése, mit akar Macron?

Nagy érdeklődést váltott ki az a hír, hogy javult az iszlám megítélése Franciaországban, illetve az, hogy az elnök konzultációt kezdeményez az iszlám franciaországi helyzete és szervezettsége kapcsán. Többek között a Klubrádió is megkeresett ebben az ügyben.

Kezdjük ezzel: aki kevesebbet szeret olvasni, annak itt a ma reggeli klubrádiós beszélgetés felvétele.

Aki jobban szeret olvasni, annak álljon itt pár gondolat. Mindenekelőtt az első kérdés, hogy miért javulhatott az iszlám megítélése Franciaországban. Két-három, összefüggő okot látok erre. Először is az előző adat egy olyan időpillanatban született, amikor a franciák éppen magukhoz tértek két-három nagyobb iszlamista merényletből, így értelemszerűen sokkal gyanakvóbbak voltak az iszlámmal szemben, mint most. Másrészt Hollande elnök adminisztrációjának kis tekintélye volt, mandátuma végé járt, pesszimista időket élt az ország. Ez változott meg: távolodtunk a merényletektől, új elnök van hivatalban, aki cselekvőképesnek tűnik, ráadásul az egész ország hangulata sokkal optimistább (nemcsak ebben a témában, hanem például a gazdaságban is).

Másodszor, érdemes értelmezni, hogy mit jelent a “nemzeti konzultáció”, melyet Emmanuel Macron ígér az iszlám helyzetével kapcsolatban. Nyilván nem pont ugyanazt, amit a magyar politikai életben jelent az ilyen konzultáció. Széleskörű egyeztetésekről van szó az érintettekkel, kutatókkal, értelmiségiekkel – nyilván Macron is figyeli a közvélemény mozgásait és a nemzetbiztonsági elemzéseket mindemellett. Amikor erről a konzultációról bejelentést tett az elnök, azt is mondta, hogy nem fog konkrét javaslatokat tenni, amíg az egyeztetési folyamat le nem zárult. Ez úgy tűnik, az elnök módszere: előfordult már, hogy elmondta, az egyeztetések során megváltozott az eredeti véleménye.

Harmadszor, nem új dolog az iszlám franciaországi helyzetéről és megszervezéséről beszélni. Már Nicolas Sarkozy belügyminisztersége idején, tehát tizenöt évvel ezelőtt is napirenden volt a téma, akkor a miniszter bábáskodása alatt született meg a CFCM, az Iszlám Vallás Francia Tanácsa, melynek az lett volna a célja, hogy legyen az államnak olyan tárgyalópartnere, aki képes egy nem szervezett, alapvetően szétszabdalt vallás érdemi képviseletére (ez önmagában érdekes: egy laikus állam igyekszik megszervezni egy vallást…).

Negyedszer: mindig felmerül a legitimitás és a reprezentáció kérdése, hogy tudniillik a CFCM tényleg a francia muszlimokat képviseli-e. Szerintem ez lesz a legizgalmasabb téma, mert ez arra kényszeríti a kormányzatot, hogy ne csak a muszlimokról, hanem a muszlimokkal tárgyaljon, azokkal a franciákkal, akik sokszor érzik, hogy nem képviselik őket. De mivel az iszlám esetében szervezetlen vallásról van szó, éppen ez a legnagyobb kihívás.

(Kép forrása: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek

One comment on “Az iszlám franciaországi helyzetéről: miért javul a megítélése, mit akar Macron?

Comments are closed.