A közvéleménytől függ a francia migrációs politika – nyilatkozatom az M1-nek

Jelentős részben a belpolitikai nyomástól függ, hogy Franciaország hajlandó lesz-e befogadni újabb menekültszállító hajókat – mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Elmondta, hogy a francia közvélemény nem túlzottan támogatja a migrációt, a társadalom megosztottsága miatt pedig a politikusoknak is óvatosan kell eljárniuk.

Hozzátette, hogy a kormánypártban sokan ragaszkodnak a befogadáshoz az emberi jogok védelmére hivatkozva, de a franciáknak mindössze harmada véli úgy, hogy van még hely migránsok számára. Körülbelül ugyanennyien az ellenkezőjét gondolják, a többiek pedig a menekülteket még befogadnák ugyan, de a migránsokat már nem – hangsúlyozta.

A szakértő szerint a francia migrációs politika az elmúlt 3 évben ellentmondásosan alakult, hiszen az ország emberjogi hagyományaihoz csak szavakban ragaszkodtak, a gyakorlatban nem tartották be a vállalásokat.

Megjegyezte, hogy tavaly 100 ezer kérelmet fogadtak, vagyis jóval kevesebbet, mint Németország, ám a francia ellátórendszer számára ez is túl sok. Olaszországgal a migráció kérdésében nem várható számottevő nézeteltérés, mivel a két állam más téren – például az euroövezet reformja kapcsán – érdekközösséget alkot, Róma támogatja a francia elnök javaslatát – tette hozzá.

A szakértő szerint Emmanuel Macron népszerűségét nem is ez a kérdés fogja meghatározni, hanem az, hogy végre tudja-e hajtani a szociális fordulatot a következő egy-két évben.

(Szöveg: MTI)

 

Kommentek

Kommentek