A republikánus összerendeződés jelei

A múlt héten jelentős mértékben megnőtt annak az esélye, hogy egy konzervatív (republikánus) jelölt 2022-ben megpiszkálhassa a Le Pen-Macron-csatát.

Azzal, hogy 1.) eldőlt, hogy a republikánusok (LR december 4-én kongresszuson választanak elnökjelöltet, és 2.) ezen a kongresszuson Xavier Bertrand mintha részvételi hajlandóságot mutatna, megnőtt az esélye annak, hogy a verseny harmadik helyén álló konzervatívok érdemben beleszólhassanak a 2022-es második forduló kimenetelébe.

Ha ugyanis Bertrand aláveti magát ennek a közös döntési módnak, akkor csökken a konzervatív (szavazat)szétosztódás veszélye. (Ettől még a most igen fontosnak számító Zemmour-kérdés továbbra is nyitott:ne felejtsük el, hogy páran szeretnék, illetve pedzegetik, hogy milyen jó lenne, ha ő is beállna ebbe a kongresszusos előválasztásba, bár ez neki nem biztos, hogy érdeke, hiszen akkor a Le Penben csalódott radikálisokat nehezebben tudná megszólítani. De még azt se tudjuk 100%-ra, hogy tényleg elindul, bár minden efelé mutat.)

Ami pedig Bertrand helyzetét illeti, a republikánus párt által rendelt nagymintás kutatás megerősíti, hogy a potenciális jelölt-jelöltek között ő az egyik, aki elég jól áll ahhoz, hogy megnyerhessen egy előválasztást, sőt, egy kis előnnyel ő áll a legjobban (az előválasztás tehát technikailag egy, tagokra szűkített kongresszusi szavazás lesz, de ez részben szemantikai vita).

Igaz, hogy nem garantált a Betrand-siker, ugyanis minden előválasztás mozgósítási verseny is egyben, és Bertrand elhagyta ezt a pártot, aminek ki tudja, mi lesz a következménye. De ezt megtette egyik fő ellenfele, Valérie Pécresse is.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a zsarolós, “mindenképpen elindulok, akármit csináltok” álláspontból Bertrand elkezdett kitáncolni, ami tisztítja a képet. Már csak az a kérdés, hogy Zemmour mikor tisztítja tovább ugyanezt a képet. Ő ugyanis nemcsak Le Pentől, hanem a konzervatívoktól is tud szavazatokat halászni, különösen a kulturálisan nagyon konzervatív, az identitáspolitikára nyitott szavazók között.

Még egy érdekesség: egy friss felmérés szerint Anne Hidalgo párizsi főpolgármester 4-5% környékére esett vissza (azaz a jelöltség bejelentésével nem vett lendületet), és Emmanuel Macron egy esetleges második körben Xavier Bertrand felett is győzedelmeskedne. Igaz, kisebb mértékben, mint Le Pen felett tenné. Egy mérés nem mérés, de a következőkben már tudjuk figyelni, hogy ezek a tendenciák megmaradnak-e.

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, ne felejts el feliratkozni a Franciapolitika hírlevelére!

* indicates required

Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?

Kommentek

Kommentek

One comment on “A republikánus összerendeződés jelei

Comments are closed.