Xavier Bertrand névjegye a Twitteren

Xavier Bertrand (ismét) bejelentette (és?)

Xavier Bertrand hónapok óta készül és beszél is a jelöltségéről. Azt is üzente, hogy a regionális választás lesz az ő előválasztása. Most pedig jelezte egy interjúban: elindul. Pont. Ezzel senkit nem lepett meg, hiszen tudni, hogy nagyon és módszeresen készül a kampányra. A dolognak mindazonáltal van hírértéke, mert egy érdekes politikai manőverről van szó.

A “biztosra mondás” ugyanis nyomásgyakorlás, méghozzá a republikánusok felé, akik még mindig nem döntötték el, hogy hogy döntik el, ki lesz a jelöltjük (nagy a csalódás a 2017-es előválasztás miatt, amikor “beleragadtak” a korrupciós ügyekbe keveredett François Fillon jelöltségébe). A párton belül nincs feltétlen egyetértés ezen a téren, de ami még rosszabb, olyan jelöltjük sincs, aki magától értetődő lenne, mint például volt anno Nicolas Sarkozy.

Ebbe a helyzetbe lépett be egy erős üzenettel a technikailag pártonkívüli Xavier Bertrand.

Miről van szó? Arról, hogy számára vélhetően nem lesz nehéz megtalálni az induláshoz szükséges 500 aláírást, tehát ha el akar indulni, akkor el fog indulni. Van azonban esélye annak, hogy ha a republikánusok szerveznek előválasztást, és annak köszönhetően mást is indítanak Bertrand mellett, akkor megosztódnak a jobboldali szavazatok, és esélye sincs annak, hogy a jobboldal labdába rúghasson 2022-ben. (A mostani mérések szerint Xavier Bertrand is el van maradva Macron és Le Pen mögött, de nem annyira, hogy az teljesen behozhatatlan legyen egy év alatt.)

Az üzenet tehát, mely a republikánusoknak szól, ez: támogassatok, vagy esélyetek sincs, hogy elnököt küldjetek az Élysée-be!

Kérdés, hogy hogy értékeli ezt az üzenetet a republikánus mozgalom (mert hát az sem jó üzenet, ha egy pártvezetés hagyja, hogy egy mégoly népszerű pártonkívüli “zsarolja”…). A kérdés, hogy ezután a republikánusok eljátsszák-e a saját jelölt kiválasztását, és utána esetleg kötnek-e valamiféle megegyezést? Milyet? Kivel? Higyan? Mivel nem Bertrand az egyetlen, akinek a jobboldalon elnöki ambíciói vannak, fel van adva a lecke Christian Jacob pártelnöknek.

Képes-e lesz-e olyan megoldást találni, amely megőrzi a belső békét, és az elnökválasztási esélyeket is? Most kezd a mozgolódás izgalmassá válni.

(A kiemelt kép Xavier Bertrand régióelnök névjegye a Twitteren.)

Ne felejts el feliratkozni a Franciapolitika hírlevelére!

* indicates required
Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?

Kommentek

Kommentek

02 comments on “Xavier Bertrand (ismét) bejelentette (és?)

Comments are closed.