járványhelyzet Franciaországban

Járványhelyzet, szabályok, vakcináció

A Karc FM kérésére ma reggel összeszedtem, hogy milyen szabályok érvényesek most Franciaországban (elég bonyolult), s hogy egyáltalán hogy áll a járványhelyzet. Íme az összefoglaló írásban is.

Hogy áll a járványhelyzet számokban?

A március 24-i adatok szerint az új napi esetek száma 65 373. Ez azonban csalóka, mert ezzel a magas számmal adatszolgáltatási csúszásokat hoztak be a népegészségügynél. Érdemesebb a hétnapos mozgóátlagot nézni, ami március 22-én 31 373, március 23-án 29 293, 24-én pedig 33 132 volt. Ez akkor lesz értelmezhető, ha hozzátesszük, hogy mintegy négy héttel ezelőtt a hétnapos mozgóátlag 20 000 körül volt, mi kétharmada a mostaninak. Vagyis a tendencia növekvő és romló. A halottak száma 24-én 248 fő volt (amikor a hetede akkora Magyarországon 249); a tesztek pozitivitási aránya 7,9 %. Utóbbi önmagában nem katasztrofális. A kórházakon és az intenzív osztályokon azonban nő a nyomás. A központi Ile-de-France régióban például napirenden van a Covid-betegek evakuálása, máshova szállítása az ellátórendszer kapacitásainak egyenletesebb elosztása érdekében.

Hol tart a vakcináció?

A 24-i számok szerint 6 616 899 fő kapta meg legalább az első dózist valamelyik oltásból, 2 506 023 pedig már a másodikat is. A jelenlegi kormányzati célok szerint április közepéig 10, május közepéig 20, június közepéig 30 millió embert oltanának be. Az oltásra sor kerülhet háziorvosoknál, oltóközpontokban (például a frissen erre a célra kijelölt Stade de France-ban). Ha a cél megvalósul, akkor érnék el az 50%-os átoltottságot (a lakosság 67 millió fő, de az oltás nem kötelező). Franciaországban jelenleg a Pfizer, a Moderna, az Astra Zeneca és a Johnson & Johnson (Janssen) vakcinája engedélyezett. Utóbbi annyiban érdekes, hogy egydózisos oltást tesz lehetővé. Franciaországban is van oltási sorrend. Először az egészségügyi, szociális dolgozók, tűzoltók részesültek vakcinában, illetve a kor és/vagy veszélyeztetettség szerint leginkább kitettek. (A 18-49 közötti kockázatos csoportok, illetve a 18 év feletti otthonban élők, például fogyatékosok is kapnak már oltást.) A héten jelentették be, hogy immáron a 70 felettiek számára elérhető a vakcina (azoknak is, akiknek nincsenek alapbetegségeik).

A vakcináció állásásról itt találsz frissülő adatokat.

Oltási dilemmák

Ahogy Magyarországon, Franciaországban is zúgolódnak a tanárok, miközben az iskolák Franciaországban – Magyarországgal ellentétben – nyitva vannak (kivéve a gimnáziumokat, ahol a problémás régiókban hibrid rendszerben folyik a munka). Áprilistól ígérik, hogy a tanárok sorra tudnak – talán – kerülni. A szállítások mindenesetre elmaradnak a korábbi projekcióktól (bár nehéz összerakni, hogy pontosan mennyit vártak és mikorra, két nap különbséggel találtam két januári kimutatást, amelyek a kormányra hivatkoznak, de nem ugyanazokat a számokat tartalmazzák…). Emmanuel Macron éppen most mondta, hogy az EU vezetői nem számítottak rá, hogy ennyire gyorsan elérhetőek lesznek az oltások. Az oltási kampányt lassíthatja az Astra Zenecával szembeni bizalmatlanság, Franciaország azon államok között volt, amelyek felfüggesztették a szer használatát egy rövid időre (emiatt azt, hogy a megérkezett, illetve beadott és elfogadott oltások aránya hogy alakul, majd később lehet igazán jól látni).

Milyen szabályok léptek most érvénybe?

A múlt héten érdekes zavar támadt az új járványügyi intézkedések miatt. 16 franciaországi megyére jelentettek be szigorítást, legalább négy hétre. Ez 21 millió franciát, a lakosság harmadát érinti (Ile-de France, Hauts-de-France, Eure, Seine-Maritime, Alpes-Maritime területén). Este 19(18) és reggel 6 óra között eddig is kellett igazolás a kijárási korlátozás miatt, a szóban forgó megyékben viszont most nappalra is felmerült ennek szükségessége. Az igazolás aztán annyira zavarosra és bürokratikusra sikerült, hogy végül a lakcímet kell tudni igazolni, igazolvánnyal, közüzemi számlával stb., ha az ember 10 kilométeres körzetben mozog a lakhelye körül. Távolabbra kell igazolás (online és papíron is kitölthető, az űrlapok itt találhatók) 10 kilométeren túl, illetve az esti kijárási korlátozás alatt. A plázák már zárva vannak, de most az élelmiszer-üzletek és a drogériák mellett nyitva maradhatnak a virágboltok, a fodrászok, az autóboltok, az édességboltok, ennek is van egy szép hosszú listája a vonatkozó rendeletben. A hétvégi illegális marseille-i karnevál után a belügyminiszter felszólította a hatóságokat, hogy kiemelten ellenőrizzék a 6 főnél nagyobb társulásokat (kivéve temetés, munka stb.), s otthon, magánterületen is marad a hat fő ajánlás. 

A járványhelyzet néhány politikai következménye és a 2022-es elnökválasztás

A 2022-es elnökválasztási kampány elkezdődött. Mindent, így  járványhelyzet kezelését is ennek fényében kell értelmezni. Néhány szempont ennek az értelmezéséhez:

  • Emmanuel Macron 2022-es kampányát nagyban fogja befolyásolni a járványhelyzet alakulása, de még inkább a járványhelyzet kormányzati kezelése. Ez teljesen érthető, és az is, hogy a francia elnök egyre kevésbé lelkes a karanténok kihirdetésétől (január végén úgy döntött, megpróbálja túlélni a helyzetet karantén nélkül, most ezt részben korrigálni kellett). Ahogy minden európai kormánynak, a francia kormánynak is az a kérdés, hogy miként igazítsa össze az egészségügyi és a gazdasági kihívásokat, következményeket. Franciaországban a különösen kitett szektorokban és az adminisztratív módon bezárt szektorokban továbbra is él a fizetések államosításának rendje, ami nagyon megterheli az államkasszát. Bár az állam nagyon kitesz magáért e téren, nem véletlen, hogy egyre többet beszélnek arról, hogy hogy lesz visszafizetve a Covid-adósság. Ahogy megyünk előre, ez a piacokat és a politikát is egyre jobban fogja izgatni.
  • Macron népszerűsége – intézettől függően – 35-40% körül áll (itt csökken, ott nő), ami nem rossz, de nem éri el a 2017-es kezdőszámokat. Én ezt amúgy is kevésbé tartom fontosnak, mint a most vasárnapi elnökválasztási számokat, amelyek szerint Marine Le Pen 47-53-ra közelítette meg a hivatalban lévő köztársasági elnököt. A jelöltségét tegnap este – ismét – bejelentő Xavier Bertrand első fordulós számai sem rosszak, szóval lehetnek itt még meglepetések, és minden apróság, minden hét számíthat a nap végén. A 2022-es állásról a holnapi Élet és irodalomban egy hosszú cikket is találhatsz majd tőlem, bár az újabb Bertrand-nyomásgyakorlást csak itt a blogon tudom majd elemezni a lapzárta miatt.
  • Bár Franciaországban nincs olyan vita a vakcinációról, mint nálunk, Macron minden bizonnyal geopolitikai kérdésként is kezeli a közös vakcinabeszerzést, mint az erős és egységes Európa egy megjelenését. A franciák a kormányzati nyilatkozatok alapján nem boldogok egyes tagállamok türelmetlenségétől és/vagy önálló vakcinavásárlási lépéseitől, amellett érvelnek, hogy a kis országok egyedül rosszabbul jártak volna a tárgyalások során, és tartani kell a szolidaritást. Így Macron Európa-koncepciójának, 2022-es eladhatóságának fontos eleme lesz, hogy féléves bontásban megvalósul-e legalább nagyságrendileg a tervezett vakcináció. Amennyire sikerült a decemberi projekciókat, meg a januári projekciókat néznem, van elmaradás. (Tudjuk és a harcos nyilatkozatokból is látjuk, hogy az Astra Zeneca csúszik, a Pfizer pedig kapacitásbővítés miatt átütemezett szállításokat.) A vakcinációnak tehát nagy politikai szerepe van és lehet a kampányban, érdemes nagyon figyelni, hogy júniusig megvalósulnak-e legalább nagyságrendileg a célok. Ez fontos Macronnak, és a szuverén Európáról való nézeteinek is. Ha ugyanis a vakcináció egész félévben botorkál, ha nagyon elmarad az előzetes céloktól, az várhatóan megerősíti azt a narratívát, hogy Brüsszel elrontotta a beszerzést. Így pedig a szuverén Európa kérdését is nehezebb lehet eladni a választóknak.
  • A nyár lehet az a neuralgikus pont, ahol a türelmetlenség megint a tetőfokára hághat a járványhelyzet miatt. Az átlagpolgár ugyanis nyilván nem statisztikákat nézeget, hanem arra kíváncsi, hogy mikor térhet vissza az élete a normális kerékvágásba, s különösen nehezményezni fogja, ha nyáron nem, vagy nem eléggé.

(A kiemelt kép illusztráció, forrása a pixabay.com.)

Ne felejts el feliratkozni a Franciapolitika hírlevelére!

* indicates required
Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?

Kommentek

Kommentek

One comment on “Járványhelyzet, szabályok, vakcináció

Comments are closed.