Egy fontos kérdés – talán a legfontosabb

Olivier Faure, a szocialisták (PS) főtitkára arra panaszkodik a Le Monde-ban, hogy a kormányoldal elsősorban a jobboldal, a republikánusok kegyeit keresi, mert Faure álláspontja szerint így akar többséget építeni magának (Faure szerint Macron elnök “rájött, hogy relatív többsége hallgatólagos többséggé válhat a republikánusokkal”).

Ez egy nagyon fontos kérdés. Első körben persze mindenki azon gondolkodik, hogy sikerül-e eseti többségeket kialakítani a Nemzetgyűlésben, és látjuk, hogy ebben azért már most vannak nehézségek. Várt nehézségek, persze. De második körben a nagy politikai kérdés az, hogy lehet-e úgy kisebbségből kormányozni, hogy közben politikai megállapodások biztosítják a kormányzat stabilitását. Hallgatólagos megállapodások, amelyek a republikánusoknak egyszerre biztosítanak befolyást és konstruktív ellenzéki pozíciót, a kormányoldalnak meg szavazatokat és akcióképességet.

Faure-t ez a lehetőség természetesen aggasztja, hiszen ez a PS gyenge befolyásának további csökkenését jelentené még lehetőség szinten is. Az elemző számára viszont ez a legfontosabb politikai kérdés, amit fel lehet most tenni: hogy tudniillik a háttérben ez a stabilitás kialakul-e. Igen vagy nem?

Bejelentés nem lesz róla, persze, egyelőre legalábbis biztos nem. Kell pár hónap, amíg az együtt szavazásokból és a kompromisszumokból kiderül, mi a kérdésre a válasz. Addig is, figyelünk.

Kommentek

Kommentek