rádió interjú

A növekedés.hu kérdezett: ilyen Európát képzel el Macron

“Franciaországban Macron elnök legnehezebb belpolitikai csatái közben Európa élére tör. Franciaország kül és belpolitikai viszonyairól Soós Petronella Franciaország-szakértővel, a Milton Friedman Egyetem adjunktusával beszélgettünk.

Az utóbbi hetekben tömkelegével jelentek meg videófelvételek a közösségi médiában arról, hogy a francia városok utcáit újra erőszakos tüntetések uralják. A nyugdíjkorhatár emelése ilyen mérvű ellenállást váltott ki a franciákból vagy más okai is vannak a megmozdulásoknak?

A szakszervezetek által szervezett tüntetések fő oka egyértelműen a nyugdíjreform, és az a kormányzati módszer, amellyel elfogadták azt a parlamentben. 2010-ben 60-ról 62-re emelték a nyugdíjjogosultság korhatárát, a jelenlegi politikai elit egy jelentős része pedig azzal kampányolt akkor, hogy visszavezetik az eredeti korhatárt. A most bevezetett újabb emelés (62-64) sokkolta az embereket. A csalódásból fakadó elégedetlenségre persze rátelepednek a megélhetés konkrét nehézségei is. Ide sorolható a 6 százalékos infláció, amelyet a különböző ártámogatások és ársapkák ellenére is megéreznek a franciák, ráadásul az élelmiszerár és az energiaár inflációja 13 és 16 százalék körül mozog. Továbbá a francia jóléti állam kulminálódó problémái tovább gerjesztik az indulatokat, pontosabban az a széles körben megélt érzés, hogy a következő generáció már nem él automatikusan jobban, mint az előző.”

A beszélgetés folytatás a növekedés.hu oldalon olvasható. Katt ide!

Kommentek

Kommentek