kínai francia kapcsolatok

Hszi Csin-ping Párizsban: hol tartanak a kínai-francia kapcsolatok?

Szerbia és Magyarország előtt Franciaországba látogatott Hszi Csin-ping kínai elnök. Az apropó szimbolikus: Franciaország éppen 60 éve, 1964-ben ismerte el a Kínai Népköztársaságot. Ráadásul Emmanuel Macron tavalyi kínai látogatása után ez tulajdonképpen egy viszonzás, méghozzá egy nagyon fontos pillanatban, amikor Európa és Kína viszonya rendkívül bonyolulttá, s bizonyos szempontból feszültségtelibbé is vált.

❗️ A cikket szükség szerint frissítem, mert a sajtót nagyon érdekli Hszi európai látogatásának a párizsi lába is, tehát érdemes időről időre visszajönnöd megnézni, hátha van újdonság. ❗️

A látogatásra készülve Matura Tamás, a Corvinus Egyetem docense, Kína-szakértő április végén áttekintette a francia-kínai, illetve a francia-európai kapcsolatokat a Franciapolitikában. A felvétel szokás szerint a Heti TV stúdiójában készült:

Előzetesen – már csak két héttel ezelőtt elhangzott a Sorbonne 2.0 beszéd nyomán is – lehetett arra készülni, hogy a kereskedelem (különösen az állami támogatások és a játékszabályok betartásának a kérdése) napirenden lesz, s vele természetesen az Európai Unió számára hónapok óta oly fontos elektromos autók piaca is. A franciák számára érdekes kérdésnek ígérkezett továbbá Ukrajna ügye (azon belül is az orosz-kínai viszony, remélve, hogy Kína rendelkezik némi mozgástérrel az Oroszországra való hatásban).

Bár a fenti felvétel készültekor még csak találgatni lehetett, az is gyorsan eldőlt, hogy a “szokásos” európai kontextusba helyezés is megtörténik (azaz Ursula von der Leyen ezúttal is ott lesz, Párizsba utazik, hogy Hszi Csin-ping és Macron társaságába részt vegyen egy beszélgetésen).

A kínai elnök látogatásának az első tapasztalatairól pedig már a pozsonyi Pátria Rádió kérdezett május 7-én reggel:

Az M1 pedig a látogatás másnapján arról, hogy kinek mi volt-lesz a célja Hszi európai körútja körül. Itt arról is beszéltem, hogy Macron egyszerre akarja az európai szuverenitás koncepcióját, de a francia cégek kínai érvényesülését is:

Csútörtök reggel az ATV Startban közös interjút adtunk Lakatos Júliával – a Hszi-látogatás európai jelentőségéről, Macron és Orbán Viktor szuverenizmusáról, továbbá Macron Európa-képéről is szó esett.

(Kiemelt kép forrása: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek