Merénylet Nizzában: elemzés

A tegnapi nizzai merénylet kapcsán több rádió és televízió is megkeresett gyorselemzéseket kérve: a Klubrádió, a HírTV és a pozsonyi Pátria Rádió is kérdezett.

(Ha szívesebben olvasol, mint videózol, ugorj előre az írásos elemzéshez.)

Hallgatni- és néznivalók


A Klubrádió csütörtök este kérdezett 18:45 körül:


Nem sokkal később pedig a HírTV-be jelentkeztem be (az eredeti felvétel korhatáros, úgyhogy ezért a szerkesztés):


A Pátria Rádió műsorában pedig péntek reggel beszélgettünk:



Írásban

Ami szerintem első elemzésként fontos megállapítás lehet:

  • A kontextus a Charlie Hebdo-karikatúrák újrapublikálása, méghozzá a per kezdetére időzítve. Kezdetben úgy tűnt, hogy sikerül békésen, komolyabb konfliktus nélkül átvészelni a dolgot, de az elmúlt hetekben végül több olyan terrortámadás is történt Franciaországban, amelyeket – és ez relatíve újdonság a korábbiakhoz képest, amikor jellemzően második-harmadik generációs elkövetőkkel találkoztunk – frissen érkezettek követtek el. A merénylet Nizzában ebbe a sorba illeszkedik.
  • A körülményekhez az is hozzátartozik, hogy Macron elnök október elején beszédet mondott a muszlim szeparatizmus, a politikai iszlám ellen, bejelentve egy csomagot, mely december 9-én kerül a kormány elé. Ez a csomag, bár hangsúlyozza, hogy nem kívánja stigmatizálni a muszlimokat, várhatóan nem lesz konfliktusok nélküli dolog (a baloldal stigmatizálással és feszültségkeltéssel fogja vádolni a kormányt, a jobboldal pedig keményebb migrációellenes fellépést kér majd, most legalábbis így tűnik a narratívák figyelése alapján).
  • Egyelőre sokk alatt van a társadalom, ezért komolyabb viták nélkül olyan dolgokat is meg lehet lépni, amiket eddig nem, de ez minden bizonnyal nem marad örökre így (most amúgy is egy fáradt, az újabb karantén miatt pszichológiailag terhes helyzetben van az ország).
  • Az elnök által ígért csomag olyan rendkívül vitatott és sokat támadott “közösségszervező” egyesületek ellen is fellép, amelyek, miközben az állam által veszélyesnek tekintett iszlamista ideológiákat terjesztenek, bizonyos közösségi szolgáltatásokat is eddig a tagjaiknak (jó pár ilyen egyesület feloszlatásáról döntöttek a legutóbbi kormányüléseken, viszont itt lesznek jogi eljárások még).
  • Mindenesetre a valós társadalmi érzelmeket (pl. előítéletesség növekedése, muszlim lakosság attitűdjei) egyelőre nem lehet felmérni, hiszen a düh, harag és félelem pillanatait éljük.
  • Nagy kérdés lesz a szólásszabadság új szabályozása. A nyáron alkotmányellenesnek minősített Avia-törvény továbbra is napirenden van, immáron kormány-gyámkodás mellett.
  • Nem lennék meglepődve, ha – bár Macron hangsúlyozza, hogy a karikatúra jogáról nem mond le az ország, ezért csapott vele ismét össze a török Erdogan elnök és mások -, előbb-utóbb vita lenne abból, hogy ha bizonyos beszéd tiltott és eltávolítandó a közösségi médiából (is), akkor például az istenkáromlás miért szabad Franciaországban (1882 óta az, a híveket viszont személyükben sértegetni, ellenük uszítani már tilos).
  • Az állam feladata a szabad vallásgyakorlás biztosítása (ennek korlátja a közrend biztosítása, fenntartása). A merénylet Nizzában azt mutatja, hogy ez most csorbát szenvedett: az elkövető templomban gyilkolt. Eközben nemcsak a muszlimok, a katolikusok is ünnepre készülnek, hiszen ezen a hétvégén lesz Mindenszentek. Kérdés, hogy a legmagasabb fokozatba tolt Vigipirate, a megerősített katonai és rendőri jelenlét 100%-ig hatékony lesz-e. Igen jelentős és magas a terrorkockázat, s látjuk, hogy a nemzetközi hangulat rossz, a feszültség nem kicsi, nem nulla az esélye sajnos annak, hogy egy-egy magányos elkövető átmegy a rostán. A belügyből szivárgó hírek azt mutatják, hogy a másoláshoz kedvet kapóktól igen tartanak.

Kommentek

Kommentek