A terrorellenes együttműködés erősítéséről állapodott meg Belgium és Franciaország

A terrorizmus és a szélsőségek elleni harc terén történő együttműködés erősítéséről, az információmegosztás fokozásáról állapodtak meg hétfőn Franciaország és Belgium vezető politikusai.

Charles Michel belga kormányfő francia kollégájával, Manuel Valls miniszterelnökkel tárgyalt hétfő este Brüsszelben. A több mint kétórás ülésen a két ország bel- és igazságügyi miniszterei is részt vettek.
Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón Charles Michel kijelentette, a találkozó fő üzenete, hogy

vállvetve dolgozunk, és eltökéltek vagyunk, hogy cselekedjünk a polgárok biztonságának növelése, valamint a fanatizmus és a terrorizmus elleni harc érdekében.

Hozzátette, a francia-belga együttműködés jelenleg is hatékony, de van még hova fejlődni.

Manuel Valls ugyancsak méltatta a két ország közötti együttműködést, és a belga hatóságokat ért bírálatok kapcsán kiemelte, hogy ő soha nem vonta kétségbe a brüsszeli kormány erejét és eltökéltségét. A francia kormányfő emellett leszögezte, a schengeni rendszer működésének előfeltétele, hogy hatékonyabban ellenőrizzék az unió külső határait.

Jan Jambon belga belügyminiszter később megerősítette, hogy a két ország hatóságai kölcsönösen hozzá fognak férni egymás adatbázisához, amely a szélsőséges iszlamisták, illetve azok nevét tartalmazza, akik csatlakoztak a szíriai harcokhoz.

Charles Michel kezdeményezésére a találkozón megvitatták a franciaországi Calais-ban és Dunkerque-ben lévő menekülttáborok kérdését is, amely “nyugtalanítja” a határ belgiumi oldalán található településeket.
A belga kormányfő az egyeztetést megelőzően interjút adott az Europe 1 kereskedelmi rádiónak, amelyben hangsúlyozta, noha az utóbbi időben jelentősen csökkent a terrorfenyegetettség Brüsszelben, még mindig valós a veszély.

Nem zárhatjuk ki, hogy vannak még rossz szándékú emberek Franciaországban, Belgiumban vagy más európai országban

– fogalmazott Michel, hozzátéve, hogy a belga kormány a héten további intézkedéseket fog bejelenteni a biztonság fokozására.

A százharminc halálos áldozatot követelő november 13-i párizsi merényletek kilenc elkövetője között négy belga, három francia és két iraki állampolgár volt. A belga hatóságok eddig tizenegy embert tartóztattak le a terrorcselekményekkel kapcsolatban. Salah Abdeslam, a merényletsorozat feltételezett főszervezője és társa, Mohamed Abrini azonban még mindig szökésben van.

(MTI)


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel az oldalsávban a Francia Politika-blog hírlevelére, fűzd be az RSS-hírfolyamot az olvasódba és lájkolj a Facebookon is, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Kommentek

Kommentek