113. Jelölt kerestetik… apróhirdetésben

Azt mondja tegnap Jean-François Copé UMP-elnök, hogy apróhirdetésben toboroznak majd jelölteket a 2014-es önkormányzati választásokra. Nem kell politikai zseninek lenni ahhoz, hogy belássuk: ez gáz.

Copé az unortodox toborzási módszert többek között azzal indokolta, hogy így szeretné az ellenzéki párt az elégedetlenkedőket magához húzni és kötni. Ez még rendben is lenne. Lehet azt mondani, hogy, “ha kell, apróhirdetésben keressük azokat, akik ….”. Mert ez zárójel egyenlő azt jelenti, hogy “minden lehetséges eszközzel”.

Ám Copé az UMP szempontjából sajnálatos módon azt is meg bírta osztani a nagyérdeművel, hogy panaszkodnak neki, hogy nincsen elég jelölt az önkormányzati listák összeállításához (!).

Ha valami, hát EZ kellemetlen információ Franciaország második legnagyobb politikai erejével kapcsolatban. Mi az, hogy nincs elég jelölt?! Ne felejtsük el, hogy Franciaországban az országos politikai karriernek is szinte kötelező feltétele a helyi beágyazottság, valamilyen helyi mandátum birtoklása (gyakran a nemzeti szintű feladatokkal párhuzamosan…). Tehát aki nemzeti szinten akar valamit, jó eséllyel akar valamit helyi szinten is – és erre nincs elég ember?

copé3.jpg
Ennél jobb ötletei is voltak már…. (Forrás: 20Minutes)

Aki a politika világában él és mozog, az persze hallott már olyat, hogy egy pártnak problémája van a jelöltállítással. Előfordul az ilyen. Ám általában nem azokról a pártokról van szó, amelyek kormányképesek és akár győzelemre is esélyesek. Utóbbi pártoknál inkább a tolongás a jellemző, és az, hogy minden poszt háromszorosan el van ígérve a húsosfazékból részesülni kívánóknak. Azoknál a pártoknál meg, ahol az esélyek ellenére is gond van az önként jelentkezők összelasszózásával, általában nagyokat szoktak hallgatni a problémákról, remélve, hogy az elemzők se nagyon nézik meg, hogy hol sikerült és hol nem sikerült a jelöltállítás…

Nem valószínű tehát, hogy az UMP győzelmi esélyeit növelné Copé bejelentése: elvégre, ki akarna egy olyan párt jelöltje lenni, amelynek senki más nem akar?

Kommentek

Kommentek