83. Új választást!

Pénteki bejegyzésemben azt írtam, hogy nem lennék meglepve, ha megismételt voksolással oldanák meg az UMP rétestészta-szerű elnökválasztási bohózatát. E sorok születésekor már vasárnap délután van (befejezésükkor hétfő reggel), és mostanra úgy látom: az ismétlés az egyetlen vállalható kiút az UMP számára.

Péntek óta megtudhattuk, hogy Alain Juppé szerint alig van esély a sikeres mediálásra. Olvashattuk, hogy François Fillon – Juppé kérésére – hivatalosan is párton belüli jogorvoslatot kért. Értesülhettünk továbbá arról is, hogy Fillon hívei vasárnap délelőtt kivonultak a jogorvoslati eljárás lefolytatására hivatott testületből, mivel Juppé képviselői nem voltak jelen a megbeszélésen. Vasárnap estére Juppé bedobta a törülközőt, Fillon úgy döntött, az igazságszolgáltatáshoz fordul, és odáig fajult a helyzet, hogy finoman még Nicolas Sarkozy is kénytelen volt közbelépni (sőt, állítólag ma délben Fillonnal ebédel). Egy Fillon-párti képviselő vasárnap estére már frakciószakadást vizionált, ami jól jelzi, hogy mekkora a feszültség.

Közben egy közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a franciák, köztük az UMP hívei is inkább új választást szeretnének: az UMP szimpatizánsainak 67%-a, a megkérdezettek összességének pedig 71%-a mondta azt, hogy az új választás jó megoldás lenne.

A megkérdezettek 58%-a, az UMP-szimpatizánsok 44%-a nem tud arra választ adni, hogy kinek van igaza a kialakult helyzetben. Ami viszont igencsak érdekes, az az, hogy a véleménnyel rendelkezők inkább látják Jean-François Copét felelősnek, mint Fillont (a teljes mintában 35 % mondja, hogy Fillonnak van igaza, és csak 7%, hogy Copénak – az UMP-szimpatizánsok között is 44-12 az arány Fillon javára). Copé népszerűségi mutatója az UMP szimpatizánsai között továbbá két hét alatt 21 pontot esett, míg Filloné csak 4-et (a kérdés arra vonatkozik itt, hogy szívesen látná-e a válaszadó az illető politikust fontos szerepben a jövőben).

Ha pedig ez igaz, akkor Copénak a legkevésbé sem érdeke engedni, és belemenni az új választásba, hiszen vélhetően vesztesen kerülne ki belőle. Ugyanakkor ha nem enged, akkor három évig egy bíróságra rohangáló és gyenge párt gyenge elnöke lehet csupán.

Kommentek

Kommentek