Abaja az iskolában. Forrás: Pixabay.com

Abaja az iskolában: mi a tiltás háttere?

Végigfutott a magyar sajtón is a hír, hogy a francia közoktatásban a tanév kezdetétől betiltják az abaja viselését. Álljon itt most néhány elem a kontextus megértéséhez. Miért lett tilos az abaja az iskolában?

Kereszt, kipa, hidzsáb: tilos a közoktatásban

2004 óta minden látható és látványos vallásos jelkép viselete tilos a közoktatásban nemcsak a tanároknak – immáron a diákoknak is, ideértve a kereszteket, a kipákat, vagy éppen a hidzsábokat. Ezt a franciák a laicitás elvéből, vagyis a laikus államból vezetik le (a híres vonatkozó 1905-ös törvény azt is előírja, hogy tilos közterületeken vallási jelképeket elhelyezni). Egyébként régóta vita van róla, hogy a vallási jelképekre vonatkozó szabályt be kellene-e vezetni a felsőoktatásban is, vagy sem. Az abaja kérdése pedig azért merült fel, mert jelentések szerint egyre többször tűnt úgy, hogy a 2004-es tiltás megkerülésére egyfajta helyettesítő ruhadarabként használják a fiatal lányok. Vagyis az, hogy mostantól tilos az abaja az iskolában, nem önálló hír, hanem egy több évtizedes folyamat betetőződése. Vagy egy újabb állomása.

Vallási jelkép az abaja?

Az Iszlám Vallás Francia Tanácsa (CFCM) szerint az abaja kulturális, és nem vallási jelkép. Sokak szerint viszont a helyettesítő jellege miatt vallási jelentést nyert, így akként is kell kezelni. Ma már hallottam arról is elemzést, hogy itt végső soron a diák szándéka lesz a lényeg (hajlandó-e levenni, vagy például muszlimellenes diszkriminációként kezeli a kérést – ebben az esetben ugye megáll a vallási jelkép tézis), illetve hogy várhatóan mindenféle jogi kihívások éri majd ezt a miniszteri utasítást. Úgyhogy ennek a vitának még nincs vége. (Frissítés 2023.08.29.: a radikális baloldali LFI máris gondolkodik, hogy az Államtanács, a legfőbb közigazgatási bíróság elé viszi az ügyet.)

A laicitás kihívása: az iskola mint csatatér

Egyre gyakrabban olvasni arról, hogy a közoktatásban gyakoriak és egyre gyakoribbak a laikus állammal szembeni megnyilatkozások, incidensek a diákok részéről (és nagy a látencia). Ezeket Samuel Paty tanár meggyilkolása, lefejezése óta még a korábbiaknál is komolyabban veszik, bár hozzá kell tenni, hogy az iskola mindig is az iszlám-laicitás vita egyik fő színtere volt Franciaországban. A franciák úgy tartják, hogy a közoktatás feladata francia állampolgárt nevelni, így ha a fiatal, felnövekvő francia polgárok egy része nem osztja a francia történelem egyik nagy vívmányát, az aggodalommal tölti el a francia elitet. Ezért a folyamatos törvényhozások és tiltások sora – és ebbe a logikai sorba illeszkedik az abaja dolga is.

Abaja az iskolában: Gabriel Attal miniszter belépője

A bejelentés, hogy tilos lesz az abaja az iskolában, a fiatal Gabriel Attal miniszter miniszteri belépője is egyben, hiszen őt a nyári kormányalakítás során nevezték ki erre a posztra Pap Ndiaye helyére, aki nem hagyott különösebben mély nyomot a közoktatáson a miniszteri ténykedésével. Az új miniszter lehet, máris emlékezetesebb, mint az elődje. Ugyanakkor ez nem Attal személyes akciója: mivel Emmanuel Macron gyakorlatilag jelezte, hogy a nyári zavargások nyomán az oktatást stratégiai kérdésnek és kvázi saját hatáskörnek tekinti, nem kérdés, hogy ezt a döntést a főnök hozta meg, és egy bizalmi embere jelentette be.

Macron egyébként deklaráltan vissza akarta venni a politikai kezdeményezést, az abaja-téma ahhoz is egy hasznos eszköz lehet.

A baloldali konfliktusok erősítése?

A radikális baloldal (LFI) egy része elégedetlenségének adott hangot, iszlámellenességről, a muszlim lányok diszkriminációjáról beszélt. Ez a vita zajlik kormány és ellenzék között, de számunkra most az az érdekes, hogy a vita a baloldalt is megosztja (a tanárok, a köztisztivselők egy része hagyományosan nem jobboldali, a klasszikus szocialisták ragaszkodnak a szigorú laicitáshoz). Így a bejelentés alkalmas arra, hogy tovább szalámizza az amúgy is nehéz helyzetben lévő, belső vitákkal terhelt baloldalt (bővebben erről itt és különösen itt).

És még:

A témában hétfő este a Hír TV kérdezett, a videó megtekintéséhez át kell kattintani a Youtube-ra, de érdemes, mert három és fél percben összefoglalom a lényeget:

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek

One comment on “Abaja az iskolában: mi a tiltás háttere?

Comments are closed.